Медицина - категорија

јаболкце повеќе

мн. јаболкца
Вид збор: Именка, среден род
Врвовите на прстите на рацете.
Англиски: fingertip Албански: majë gishti

јаболчен повеќе

јаболчниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на јаболчица.

јагарец повеќе

мн. јагарци
Вид збор: Именка, машки род
(обично мн.) Жлезди на вратот во вид на грутчиња.

јаникара повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вид заразна болест, црн пришт.
Англиски: anthrax Турски: yanıkara

јачменик повеќе

мн. јачменици
Вид збор: Именка, машки род
јачменче
Албански: ulçerë, i thatë

јачменче повеќе

мн. јачменчиња
Вид збор: Именка, среден род
Акутно, гнојно воспаление на лојните жлезди на очниот капак; чирче на очниот капак.
Албански: ulçerë, i thatë

јачменчок повеќе

Види и: јачменче (ср.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
јачменче
Англиски: sty

јод повеќе

(едн.) јодот
Вид збор: Именка, машки род
Раствор од тој елемент во алкохол што се употребува во медицината за дезинфекција.
Англиски: iodine

јоден повеќе

јодниот
Вид збор: Придавка
Раствор од тој елемент во алкохол што се употребува во медицината за дезинфекција.

јодоформ повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Соединение на јод, водород и јаглерод, жолт прав со остар мирис што се става на рани за дезинфекција.
a - а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш