Минералогија - категорија

сардоникс повеќе

мн. сардоникси
Вид збор: Именка, машки род
Минерал со правилно распоредени линии во темноцрвена и бела боја.
Англиски: sardonyx

сафир повеќе

мн. сафири
Вид збор: Именка, машки род
Син, слапоцен камен.
Англиски: saphire Албански: safir
Примери:
Обетки од сафир.

серпентин повеќе

(едн.) серпентинот
Вид збор: Именка, машки род
Мек минерал што се користи за призводсктво на уметнички предмети.
Англиски: serpentine
а - г - д - ж - к - м - п - с - у - ц - ч