Митологија - категорија

навјак повеќе

мн. навјаци
Вид збор: Именка, машки род
Според народното верување, мртвородено, некрстено дете што доаѓа по душата на болниот.

нимфа повеќе

мн. нимфи
Вид збор: Именка, женски род
Полубожица, една од повеќето во грчката митологија, кои олицетворувале некоја природна сила.
Англиски: nymph Албански: nimfë
а - б - в - г - д - з - ј - к - м - н - о - п - с - т - ф - х - ч