Музика и танц - категорија

чалгаџија повеќе

мн. чалгаџии
Вид збор: Именка, машки род
Свирач на чалгија.
Англиски: musician Турски: çalgıcı

чалгија повеќе

мн. чалгии
Вид збор: Именка, женски род
Направа за свирење, музички инструмент.
Англиски: instrument Турски: çalgı Албански: çallgi, instrument muzikor
Група од свирачи.
Англиски: band Албански: çallgaxhi, bandë

чалгиски повеќе

Види и: чалгија (ж.)
чалгиџиска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со чалгија.
Англиски: musical

чампари повеќе

чампарите
Вид збор: Именка, множина
Две метални округли плочки што се удираат една од друга.

чамче повеќе

мн. чамчиња
Вид збор: Именка, среден род
Тип народни ора што започнуваат бавно, со смирени чекори, кои во вториот ритмичен дел се забрзуваат придружени со чалгиски оркестар.

чардаш повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Унгарски народен танц и музиката за таков танц.
Англиски: Csardas

чарлстон повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид американски танц од времето на големата депресија.
Англиски: Charleston

челист повеќе

мн. челисти
Вид збор: Именка, машки род
Свирач на чело.
Англиски: cellist

челистички повеќе

челистичка
Вид збор: Придавка
Што се однесува на челист.
Примери:
Челистички концерт.

челистка повеќе

мн. челистки
Вид збор: Именка, женски род
Жена челист.
Англиски: cellist

чело повеќе

мн. чела
Вид збор: Именка, среден род
Вид гудачки музички инструмент.
Англиски: cello Албански: violimçel

чембало повеќе

мн. чембала
Вид збор: Именка, среден род
Жичен инструмент, претходник на клавирот.
Англиски: cembalo

ченгија повеќе

мн. ченгии
Вид збор: Именка, женски род
циганска танцувачка, танчарка и пејачка
Англиски: gipsy dancer Турски: çengi

четворогласен повеќе

четворогласна
Вид збор: Придавка
(за песна) Што е за четири гласа.

четвртина повеќе

мн. четвртини
Вид збор: Именка, женски род
Една четвртина од цела нота и нотен знак за неа.
Албански: e katërta

четиригласен повеќе

Види и: четворогласен (прид.)
четиригласна
Вид збор: Придавка
За песна - што се исполнува на четири гласа.

чинели повеќе

Вид збор: Именка, множина
Музички ударен инструмент, во форма на чинии изработени од месинг.
Англиски: cymbal

чита повеќе

читаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за ноти) Чита ноти - ги познава нотите, може да ги испее или да ги отсвири.
Англиски: read Албански: lexoj

чочек повеќе

мн. чочеци
Вид збор: Именка, машки род
Вид ориентален танц.
Англиски: belly dancing Турски: köçek Албански: çoçek, kërcim
Играч на таков танц.
Англиски: belly dancer Албански: valltar çoçeku
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш