Народна поезија - категорија

билјарка повеќе

мн. билјарки
Вид збор: Именка, женски род
Таа што собира и продава билје.
Англиски: herbalist Албански: grua që mbledh dhe shet barishte
Таа што лекува со билје.
Англиски: herbalist Албански: ajo që mjekon me barishte

бројалка повеќе

мн. бројалки
Вид збор: Именка, женски род
Песна за деца со броење.
Англиски: children's rhyme
а - б - в - г - д - ѓ - ж - з - ѕ - и - к - л - љ - о - п - р - с - т - у - ф - ц - ч - џ - ш