Неменлив збор - категорија

чакрлија повеќе

чакрлии
Вид збор: Придавка
Што е со шарени очи.

чарклија повеќе

Вид збор: Придавка
запчест, со запчесто тркало
Турски: çarklı
Примери:
Чарклии мамузи.

чартер повеќе

Вид збор: Придавка
Изнајмен за посебна цел.
Англиски: charter

чатмалија повеќе

Вид збор: Придавка
споени
Примери:
Веѓи чатмалии.

чешит повеќе

Вид збор: Придавка
Што е особен, чуден.
Англиски: particular

чилаш повеќе

Вид збор: Придавка
За коњ - што е со дамки по телото.

чифт повеќе

Вид збор: Придавка
парен
Англиски: even

чифтелија повеќе

Вид збор: Придавка
Што оди во чифт, во пар.
Турски: çifteli
Примери:
Чифтелија пиштол.

чкембелија повеќе

Види и: шкембелија (прид.)
мн. чкембелии
Вид збор: Придавка
шкембелија
Англиски: bulbous

чолак повеќе

Вид збор: Придавка
Кој е со една рака, кому му е одсечена едната рака.
Англиски: one handed Турски: çolak
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш