Нестандарден збор - категорија

бави повеќе

бават
Вид збор: Глагол, несвршен
(се бави) се занимава
Англиски: deal Српски: бавити Албански: mirret me diqka

барател повеќе

Види и: побарувач (м.)
мн. баратели
Вид збор: Именка, машки род
Тој што бара нешто.
Англиски: requester, seeker

безразложен повеќе

безразложниот
Вид збор: Придавка
Што е без разлог, без причина.
Англиски: groundless, unfounded

бенефит повеќе

мн. бенефити
Вид збор: Именка, машки род
полза, корист
Англиски: benefit Албански: benefit, përfitim

бешика повеќе

бешиката
Вид збор: Именка, женски род
Мочен меур; дел на телото под појасот.
Англиски: bladder Турски: beşik Српски: бешика Албански: fshikëz

болен повеќе

мн. болни
Вид збор: Именка, машки род
Пациент, болен, заболен човек во лекарска нега.
Англиски: patient Српски: болесник Албански: sëmuri Бугарски: болен Грчки: ασθενής

бројалка повеќе

мн. бројалки
Вид збор: Именка, женски род
Песна за деца со броење.
Англиски: children's rhyme

бунџија повеќе

мн. бунџии
Вид збор: Именка, машки род
Човек што постојано се буни и противречи.
Англиски: wise guy
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш