Нестандарден збор - категорија

рабник повеќе

мн. рабници
Вид збор: Именка, машки род
рабен камен
Англиски: curbstone

реуматизам повеќе

Види и: ревматизам (м.)
реуматизмот
Вид збор: Именка, машки род
Автоимуно заболување на зглобовите и мускулите.
Латински: rheumatismus Англиски: rheumatism
Примери:
Акутен и хроничен реуматизам.

реуматичар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Лице што страда од реуматизам.
Англиски: rheumatic

реуматичен повеќе

Види и: ревматичен (прид.)
реуматична
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на реуматизам, својствен на реуматизам.
Англиски: rheumatic
Примери:
Реуматични болки, на реуматична база, реуматично воспаление.

роаминг повеќе

роамингот
Вид збор: Именка, машки род
Користење на мобилниот телефон во туѓи мрежи, посебно во странство.
Англиски: roaming

ругач повеќе

мн. ругачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се кара, се потсмева на некого.
Англиски: mocker
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш