Образование - категорија

изучен повеќе

изучениот
Вид збор: Придавка
Што изучил, што завршил некакво образование.
Англиски: educated Албански: i arsimuar

изучи повеќе

изучат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши училиште, некој степен на образование, струка, занимање.
Англиски: educate Албански: shkollua, mësoj

инженерство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Високо техничко образование, студии за инженер.
Англиски: engineering Албански: inxhinieri

институт повеќе

мн. институти
Вид збор: Именка, машки род
воспитна установа
Англиски: school Албански: institut shkollor

интернат повеќе

мн. интернати
Вид збор: Именка, машки род
Установа, дом каде што се сместуваат ученици под постојан надзор на воспитувачи.
Англиски: boarding school

испит повеќе

мн. испити
Вид збор: Именка, машки род
Проверка на знаењата од училишните предмети; проверка на знаењата по која се добиваат определени службени права.
Англиски: examination Албански: provim

истокласник повеќе

мн. истокласници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што учи во ист клас со некого.
Англиски: classmate

историја повеќе

мн. истории
Вид збор: Именка, женски род
наставен предмет
Англиски: history Албански: histori
Учебник по тој предмет.
Албански: libër historie
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш