Образование - категорија

наобразба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
образование
Англиски: education
понатамошно образование
Англиски: further education

наобразува повеќе

Види и: образува (св. и несв.)
наобразуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде образование.
Англиски: educate
(се наобразува) Добие образование.
Англиски: educate

напише повеќе

напишат
Вид збор: Глагол, свршен
Испише со букви или со бројки.
Англиски: write Албански: shkruaj

насока повеќе

мн. насоки
Вид збор: Именка, женски род
Во школството - програма за образование во определен тип занимање.
Англиски: compartment Албански: drejtim

настава повеќе

(едн.) наставата
Вид збор: Именка, женски род
Систематско предавање, пренесување знаења од образовни и стручни предмети во рамките на институциите на образовниот систем.
Англиски: education, lesson

наставен повеќе

наставниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на настава.
Англиски: educational

наставник повеќе

мн. наставници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што изведува настава.
Англиски: teacher Албански: mësues, arsimtar

негувателка повеќе

мн. негувателки
Вид збор: Именка, женски род
Жена што се занимава професионално со негување деца.
Англиски: kindergarten teacher Албански: edukatore

недоволен повеќе

недоволни
Вид збор: Придавка
Негативна оценка во системот на оценување во основното и средното образование - единица.
Англиски: unsatisfactory

необразован повеќе

необразовани
Вид збор: Придавка
Што нема образование или што има слабо, недоволно образование.
Англиски: uneducated

нешколуван повеќе

нешколувани
Вид збор: Придавка
Што не посетувал школа; што нема едукација.
Англиски: uneducated
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш