Образование - категорија

увод повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Почеток на дејство, подготовка за некакво дејство.
Англиски: introduction Српски: увод Албански: parathënie

УКИМ повеќе

Вид збор: Скратеница
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје.

универзитет повеќе

мн. универзитети
Вид збор: Именка, машки род
Највисока образовна институција.
Англиски: university Албански: universitet
Примери:
народен универзитет, работнички универзитет

уписен повеќе

уписна
Вид збор: Придавка
Што се однесува на упис.
Англиски: registrational

урок повеќе

мн. уроци
Вид збор: Именка, машки род
настава, час
Англиски: lesson Албански: mësim
Примери:
Урок по краснопис.

успех повеќе

мн. успеси
Вид збор: Именка, машки род
Во учење, постигнат степен во совладувањето на учебниот материјал, во знаењето.
Англиски: grade Албански: notë
Примери:
Ја заврши гимназијата со одличен успех.

учебник повеќе

мн. учебници
Вид збор: Именка, машки род
Книга која служи за учење.
Англиски: textbook

учебникар повеќе

мн. учебникари
Вид збор: Именка, машки род
Автор на учебник.

учебникарка повеќе

Види и: учебникар (м.)
мн. учебникарки
Вид збор: Именка, женски род
За жена учебникар.

учебникарство повеќе

учебникарството
Вид збор: Именка, среден род
Пишување, составување на учебници.
Примери:
Учебникарството во Македонија во XIX век.

учебнички повеќе

учебничка
Вид збор: Придавка
Што се онесува на учебник.
Примери:
Книгата има учебнички карактер.

ученик повеќе

мн. ученици
Вид збор: Именка, машки род
Дете, момче, млад човек што оди и учи на училиште.
Англиски: pupil, student Албански: nxënës
Лице по однос на својот учител, по однос на оној што го учел нешто.
Англиски: student Албански: nxënës
Оној што изучува занает.
Англиски: apprentice Албански: nxënës, çirak

ученичка повеќе

мн. ученички
Вид збор: Именка, женски род
ученик
Англиски: student Албански: nxënëse
Примери:
Учениците и ученичките од седмо одделение.
Таа што изучува занает.
Англиски: apprentice Албански: nxënëse
Примери:
Ученичка во стопанството.

ученички повеќе

ученичка
Вид збор: Придавка
Што е во врска се ученик.
Примери:
ученичка книшка

учеништво повеќе

учеништвото
Вид збор: Именка, среден род
Времето во текот на кое е човек ученик.

учење повеќе

мн. учења
Вид збор: Именка, среден род
Предавање на некого некакви знаења.
Англиски: teaching Албански: mësim
Здобивање со некакви знаења.
Англиски: learning Албански: mësim
Повторување нешто за да се запомни, учење напамет.
Англиски: learning Албански: të mësuarit

учи повеќе

учат
Вид збор: Глагол, несвршен
(со предмет) Предава на некого некакви знаења.
Англиски: teach Албански: mësoj

училиште повеќе

мн. училишта
Вид збор: Именка, среден род
Како просветна установа каде што се учи.
Англиски: school Албански: shkollë

училиштен повеќе

училишни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на училиште.
Англиски: school

училна повеќе

мн. училни
Вид збор: Именка, женски род
училница
Англиски: classroom

училница повеќе

мн. училници
Вид збор: Именка, женски род
Просторија каде се одвива наставата.
Англиски: classroom

учило повеќе

мн. учила
Вид збор: Именка, среден род
училишно помагало
Англиски: teaching aid

учител повеќе

мн. учители
Вид збор: Именка, машки род
Оној што ги учи учениците во основно училиште.
Англиски: teacher Албански: mësues, arsimtar
Примери:
Учителот на прво одделение денеска не дојде.

учителка повеќе

Види и: учител (м.)
мн. учителки
Вид збор: Именка, женски род
Жена учител.
Англиски: teacher

учителски повеќе

учителска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на учител или учителка.
Англиски: teacher's
Примери:
Учителска соба.

учителство повеќе

(едн.) учителството
Вид збор: Именка, среден род
Учителска професија, дејност.
Англиски: teaching Албански: mësuesi
Примери:
Цел живот ми помина во учителство.
Учителскиот колектив, сталеж.
Албански: mësuesi
Примери:
Да се подобри положбата на учителството (на учителите).

учителствува повеќе

учителствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Работи како учител.
Англиски: teach

учителствување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
учителствува
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш