Образование - категорија

факултативен повеќе

факултативни
Вид збор: Придавка
Кој не е задолжителен, кој се и збира по желба.
Англиски: optional

факултативно повеќе

Вид збор: Прилог
незадолжително
Англиски: optional
Примери:
Странски јазик се учи факултативно.

факултет повеќе

мн. факултети
Вид збор: Именка, машки род
Дел од универзитет каде што се изучуваат група сродни дисциплини.
Англиски: faculty Албански: fakultet
Примери:
правен факултет

факултетлија повеќе

мн. факултетлии
Вид збор: Именка, машки род
Факултетски образовен човек.
Англиски: graduated person

факултетски повеќе

Види и: факултет (м.)
факултетска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на факултет.
Примери:
факултетско образование

фармацевт повеќе

мн. фармацевти
Вид збор: Именка, машки род
Студент по фармација.
Албански: farmacist

физика повеќе

(едн.) физиката
Вид збор: Именка, женски род
Учебник по оваа наука.
Англиски: physics Албански: fizika

филозоф повеќе

мн. филозофи
Вид збор: Именка, машки род
Студент по филозофија.
Англиски: student Албански: student i filozofisë
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш