Образование - категорија

хабилитација повеќе

мн. хабилитации
Вид збор: Именка, женски род
хабилитирање
Англиски: habilitation Албански: habilitim
Научен труд со кој може некој да стане универзитетски наставник.
Англиски: habilitation Албански: habilitim

хабилитационен повеќе

Види и: хабилитација (ж.)
хабилитациона
Вид збор: Придавка
Кој се однесува ха хабилитација, кој е предназначен за хабилитација.
Примери:
Хабилитациона работа, хабилитационен труд.

хабилитира повеќе

Види и: хабилитација (ж.)
(се) хабилитираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Добива право на универзитетски предавач врз основа на хабилитација.

хабилитирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) хабилитира

хармонија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од теоријата на музиката.
Англиски: harmony Албански: harmonija

хемија повеќе

мн. хемии
Вид збор: Именка, женски род
(едн.) Наука што го изучува строежот на материите и нивното претворање едни во други; учебен предмет.
Англиски: chemistry Албански: kimia
Примери:
Аналитична хемија.
Учебник по овој предмет.
Англиски: textbook Албански: kimia
Примери:
Излегоа нови хемии за први и втори клас.

хоспитант повеќе

мн. хоспитанти
Вид збор: Именка, машки род
Оној што хоспитира.
Англиски: guest student

хоспитација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Подготвување за наставничкото звање со присуствување на предавања во некое училиште.
Англиски: sit in on lectures

хрестоматија повеќе

мн. хрестоматии
Вид збор: Именка, женски род
Читанка со одбрани одломки од познати литературни дела; зборник со одбрани текстови од одделна област.
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш