Образование - категорија

час повеќе

мн. часови
Вид збор: Именка, машки род
Време определено за учебни занимања.
Англиски: lesson Албански: mësim

четвртокласник повеќе

мн. четвртокласници
Вид збор: Именка, машки род
Ученик во четврти клас гимназија.
Англиски: fourth grade student

четвртокласничка повеќе

Види и: четвртокласник (м.)
мн. четвртокласнички
Вид збор: Именка, женски род
Ученичка во четврти клас гимназија.
Англиски: fourth grade student

четвртоодделенец повеќе

мн. четвртоодделенци
Вид збор: Именка, машки род
ученик во четврто одделение
Англиски: fourth grader

четиво повеќе

мн. четива
Вид збор: Именка, среден род
Определен материјал за читање.
Англиски: reading

читалиште повеќе

мн. читалишта
Вид збор: Именка, среден род
Културна организација, културен дом со библиотека за ширење на просвета.
Англиски: reading room

читанка повеќе

мн. читанки
Вид збор: Именка, женски род
Книга со четива пригодни за определено подучување.
Англиски: reading book

чколија повеќе

Види и: школо (ср.)
мн. чколии
Вид збор: Именка, женски род
училиште
Англиски: school
а - б - в - г - д - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш