Општество - категорија

револт повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Бунтување против нешто, негодување.
Англиски: revolt
Примери:
Глас на револт.

регистрација повеќе

мн. регистрации
Вид збор: Именка, женски род
Венчање пред граѓанските власти.
Англиски: marriage Албански: regjistrim martese

редница повеќе

мн. редници
Вид збор: Именка, женски род
Жена што го води домаќинството определено време во големите семејства.
Англиски: housekeeper

режим повеќе

режимот
Вид збор: Именка, машки род
Државно уредување, начин на владеење.
Англиски: regime Албански: regjim

ритерство повеќе

ритерството
Вид збор: Именка, среден род
Смелост, благородност, великодушност во постапките.
Англиски: chivalry Албански: kalorësi

ритуал повеќе

мн. ритуали
Вид збор: Именка, машки род
Установен ред при вршењето на нешто.
Англиски: ceremony Албански: ritual, ceremoni
Примери:
специјален ритуал.

роднинство повеќе

мн. роднинства
Вид збор: Именка, среден род
роднински односи
Англиски: relationship
а - в - г - д - е - з - и - к - м - н - о - п - р - с - ф - х - џ