Пејоратив - категорија

вошка повеќе

мн. вошки
Вид збор: Именка, женски род
Здодевен, досаден човек.
Англиски: bug Албански: mërzitur

вошкар повеќе

мн. вошкари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е за подбив, парталко.
Англиски: scoundrel Албански: morrcak

вошлив повеќе

вошливи
Вид збор: Придавка
Што е ништожен, безвреден, беден.
Англиски: lousy

вратло повеќе

мн. вратловци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што има дебел врат.

врекало повеќе

Види и: врекло (м.)
мн. врекала
Вид збор: Именка, среден род
врекло

врекло повеќе

мн. врекловци
Вид збор: Именка, машки род
Лице или животно што врека.

вртикапа повеќе

мн. вртикапи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што често го менува мислењето, што е несигурно.
Англиски: turncoat

врхушка повеќе

мн. врхушки
Вид збор: Именка, женски род
Група луѓе во чии раце е власта.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - џ - ш