Поетски збор - категорија

палав повеќе

палави
Вид збор: Придавка
немирен, буен, бесен
Англиски: fidgety
Примери:
Палаво дете.

палачен повеќе

Види и: џелатски (прид.)
палачна
Вид збор: Придавка
џелатски

печал повеќе

Вид збор: Именка, женски род
жал, тага, тегобност
Англиски: sorrow

печален повеќе

печална
Вид збор: Придавка
жален, тажен
Англиски: sad

печално повеќе

Вид збор: Прилог
жално, тажно
Англиски: sad

пилчев повеќе

пилчеви
Вид збор: Придавка
птичји, птичи

пискотен повеќе

пискотна
Вид збор: Придавка
Што крешти, писка.
Англиски: shrieking
Примери:
Пискотен плач.

плам повеќе

Вид збор: Именка, машки род
пламен
Англиски: fire
Примери:
Во борба, сред дим и плам.

пламенит повеќе

Види и: пламен (м.)
пламенита
Вид збор: Придавка
пламен
Англиски: passionate

пламтеж повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пламтење
Англиски: burning

плиска повеќе

плискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
шири
Англиски: spread Албански: përhapje
(се плиска) се троши
Англиски: waste Албански: shpenzoj

плискот повеќе

Вид збор: Именка, машки род
плискање

плискоти повеќе

Види и: плиска (несв.)
плискотат
Вид збор: Глагол, несвршен
плиска

плисне повеќе

плиснат
Вид збор: Глагол, свршен
(за чувства) Разлее како вода, како бран.
Англиски: spill Албански: derdh
(за светлина) разлее
Англиски: spill Албански: hapërdaj

плисок повеќе

Види и: плискање (ср.)
мн. плисоци
Вид збор: Именка, машки род
плискање

повеј повеќе

Види и: повев (м.)
мн. повеи
Вид збор: Именка, машки род
повев

пој повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
песна, пеење
Англиски: singing

покор повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
покорност, покорување
Англиски: servility, subjugation

поплавен повеќе

Види и: поплава (ж.)
поплавениот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на поплава.

потајник повеќе

мн. потајници
Вид збор: Именка, машки род
нож, кама
Англиски: knife Албански: thikë, kamë

призове повеќе

призоват
Вид збор: Глагол, свршен
повика

просец повеќе

мн. просци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што проси.
Англиски: beggar Албански: lypës
додворувач
Англиски: flatterer Албански: ledhatar, lakatar

пустелив повеќе

пустеливиот
Вид збор: Придавка
Што е опустошен, пуст.
Англиски: deserted
а - б - в - г - д - ж - з - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ц - ч - ш