Преносно значење - категорија

чади повеќе

чадат
Вид збор: Глагол, несвршен
(непреод.) Пушта чад.
Англиски: smoke Албански: tymos
(преод.) Држи на чад.
Англиски: smoke Албански: tymos

чалдиса повеќе

чалдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се чалдиса) збрлави, се мрдна (со умот), спобудали
Англиски: get crazy Албански: çmendet

чанта повеќе

мн. чанти
Вид збор: Именка, женски род
Погрдно за жена.
Англиски: slut Албански: zuskë, lavire

чапкан повеќе

мн. чапкани
Вид збор: Именка, машки род
уличар, коцкар, развратник, никаквец
Англиски: whoremonger Албански: çapkën, rrugaç

чапканлак повеќе

Вид збор: Именка, машки род
развратеност, коцкарлак
Англиски: sloth Турски: çapkınlık
Примери:
Тој е познат по пијанство и по чапканлак.

чапкундар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
развратник
Англиски: whoremonger

чатали повеќе

(се) чаталат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се прави претерано важен.
Англиски: show off

чекор повеќе

мн. чекори
Вид збор: Именка, машки род
дејствие, постапка
Англиски: step Албански: hap

челен повеќе

челни
Вид збор: Придавка
Што е на чело, во првиот ред.
Англиски: frontal Албански: frontal, ballor
Примери:
Челно место.

челик повеќе

мн. челици
Вид збор: Именка, машки род
За човек, силен, карактерен.
Турски: çelik Албански: i fortë

челичен повеќе

челична
Вид збор: Придавка
Здрав, јак, тврд како челик.
Англиски: strong
Примери:
Челичен дух.

челичење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
јакне, цврсне
Англиски: steel

челичи повеќе

Види и: челик (м.)
челичат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зајакнува, цврсне; челичи карактер, дух.
Англиски: steel Албански: çelikos
(се челичи) се зајакнува, зацврснува
Англиски: strengthen Албански: çelikos, forcoj
Примери:
Во тешкотиите се челичиме.

чело повеќе

мн. чела
Вид збор: Именка, среден род
Најпредниот дел на нешто, глава, почеток; најистакнато место.
Англиски: head Албански: kokë
Примери:
Чело на одред, баталјон и сл.

чепатење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
напрегање, напињање
Албански: tendoset

чепати повеќе

(се) чепатат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се чепати) се напрега, се напиња
Англиски: strain Албански: tendosje

чергар повеќе

мн. чергари
Вид збор: Именка, машки род
скитник
Англиски: tramp

чергари повеќе

Види и: чергар (м.)
чергарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Живее скитнички живот.
Примери:
Тој чергари со години низ внатрешноста на земјата.

черечи повеќе

черечат
Вид збор: Глагол, несвршен
раскинува, мачи, измачува
Англиски: dismember Албански: gjymtoj, mundoj

четина повеќе

мн. четини
Вид збор: Именка, женски род
тврди влакна, густа, остра коса

четинест повеќе

Види и: четина (ж.)
четинести
Вид збор: Придавка
Што личи на четина.

четка повеќе

четкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мами, залажува
Англиски: cheat
Примери:
Те четка.

чешла повеќе

чешлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Темелно разгледува, прегледува, претресува нешто.
Англиски: comb Албански: krehem

чикер повеќе

мн. чикери
Вид збор: Именка, машки род
Нешто што е како грозд што го има многу на едно место.
Англиски: cluster

чикмак повеќе

мн. чикмаци
Вид збор: Именка, машки род
Безизлез, нешто што нема излез, нема решение.
Англиски: impasse

чипчење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
скржавење, цинцарење
Албански: koprraci, shtërrngim

чипчи повеќе

чипчат
Вид збор: Глагол, несвршен
скржави
Албански: shtërngoj, bëhem koprrac
Примери:
Многу чипчиш.

чист повеќе

чисти
Вид збор: Придавка
Во морален поглед - што е без гревови, без грешки, пороци и сл.
Англиски: clean Албански: i pastër
вистински
Англиски: clear Албански: i vërtetë

чисти повеќе

чистат
Вид збор: Глагол, несвршен
премавнува, ослободува
Англиски: free Албански: pastroj, liroj
Се истава, си оди, напушта определено место.
Англиски: disappear Албански: ikë, zhdukem

чистота повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Особина на духот во моралот.
Англиски: cleanliness

чита повеќе

читаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) Чита книга, писмо, роман итн.
Англиски: read Албански: lexoj
За чувства, мисли, намери - погодува, разбира, одгатнува.
Англиски: guess Албански: lexon

чкрапне повеќе

чкрапнат
Вид збор: Глагол, свршен
намигне
Англиски: blink Албански: bëj me sy

човекојадец повеќе

мн. човекојадци
Вид збор: Именка, машки род
Суров, крвожеден човек.
Англиски: cannibal Албански: kanibal

чолта повеќе

мн. чолти
Вид збор: Именка, женски род
грдо, грдотија, ковчесто чедо
Англиски: monster Албански: shëmti
Примери:
чолто една!

чпиртоса повеќе

чпиртосаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се чпиртоса) побледе, се уплаши
Албански: shpirtosem, zbehem

чувствителен повеќе

чувствителни
Вид збор: Придавка
Поголем по размери, значителен, осетлив.
Англиски: considerable Албански: i ndieshëm

чудовиште повеќе

мн. чудовишта
Вид збор: Именка, среден род
За човек необичен со својата суровост и настраност или со голема грдотија.
Англиски: monster Албански: monster, përbindësh

чука повеќе

чукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
става, мота
Англиски: stuff Албански: fut

чукне повеќе

чукнат
Вид збор: Глагол, свршен
става
Англиски: put Албански:
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш