Преносно значење - категорија

џамбоџет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Извонредна, многу посакувана девојка.
Англиски: hot girl Албански: vajzë e bukur, xhambo xhet

џан-џин повеќе

Вид збор: Прилог
жива душа
Англиски: soul Турски: cin
Примери:
Нема џан-џин (нема жива душа).

џвака повеќе

џвакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дрдори, пљампа, баботи, брбори, бамбори
Англиски: talk rubbish Албански: llomotit

џвакање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
дрдорење, пљампање, баботење, брборење, бамборење
Албански: llomotisje

џврка повеќе

џвркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дрска
Албански: shiringë

џвркање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
дрскање
Албански: shiringë

џвркне повеќе

џвркнат
Вид збор: Глагол, свршен
дрсне
Албански: shiringë

џелат повеќе

мн. џелати
Вид збор: Именка, машки род
крвник, мачител
Англиски: tormentor Албански: torturues, persekutues

џинороз повеќе

мн. џинорози
Вид збор: Именка, машки род
Назив за ситен човек, човече, кепец, џуџе.
Англиски: dwarf Албански: xhuxh

џогер повеќе

мн. џогери
Вид збор: Именка, машки род
Крпа за бришење под.

џумбуш повеќе

џумбушот
Вид збор: Именка, машки род
мешаница, бркотија
Англиски: disarray Албански: xhymbysh, tollovi
Примери:
Прави џумбуш.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш