Ретко - категорија

самороден повеќе

самородна
Вид збор: Придавка
чист
Англиски: pure
Примери:
Самородно злато.
За дарба - природен, кој се развива без дејството на образованието.
Англиски: talented
Примери:
Самороден мајстор

сведбина повеќе

Види и: светлина (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
светлина

светлина повеќе

мн. светлини
Вид збор: Именка, женски род
Извор на осветление, направа за осветление по куќи и улици.
Англиски: light Албански: dritë

светлота повеќе

Вид збор: Именка, женски род
светлост
Англиски: light

свирец повеќе

мн. свирци
Вид збор: Именка, машки род
свирач
Англиски: musician Албански: muzikant

своина повеќе

(едн.) своината
Вид збор: Именка, женски род
сопственост
Англиски: property Албански: pronë
Примери:
Државна своина.

своински повеќе

Види и: сопственички (прид.)
своинскиот
Вид збор: Придавка
сопственички

свршок повеќе

мн. свршоци
Вид збор: Именка, машки род
завршок

севозможен повеќе

севозможни
Вид збор: Придавка
Кој може се, сесилен.
Примери:
Севозможен владетел.

сегашно повеќе

Види и: сегашнина (ж.)
сегашното
Вид збор: Именка, среден род
сегашнина
Англиски: present Албански: pranishëm, aktual

седли повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
седла
Англиски: saddle

сентиментализам повеќе

сентиментализмот
Вид збор: Именка, машки род
сентименталност
Англиски: sentimentality Албански: sentimentalizëm

сети повеќе

сетат
Вид збор: Глагол, свршен
сети, спомене (некого)
Англиски: mention Албански: përmend

сигнализатор повеќе

мн. сигнализатори
Вид збор: Именка, машки род
сигналист
Албански: sinjalizues
Примери:
автоматски сигнализатор.

симне повеќе

симнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресече глава, убие.
Англиски: behead Албански: pres kokën

симпатија повеќе

мн. симпатии
Вид збор: Именка, женски род
(поретко м.) сакан човек, сакана жена
Англиски: lover Албански: simpati

синдикалист повеќе

мн. синдикалисти
Вид збор: Именка, машки род
Член на синдикат.
Албански: sindikalist

сиротина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
сиротица

скептичар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
скептик
Англиски: sceptic

скокнеж повеќе

Види и: скок (м.)
мн. скокнежи
Вид збор: Именка, машки род
скок
Англиски: jump

скор повеќе

Вид збор: Придавка
(обично само во среден род) Кој ќе стане во блиска иднина.
Англиски: soon
Примери:
Скоро оздравување.

слепее повеќе

слепејат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави слеп.
Англиски: blind Албански: bëhet i verbër

слепи повеќе

(се) слепат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) залепи
Англиски: stick

слива повеќе

мн. сливи
Вид збор: Именка, женски род
сливка, сливова (ракија), сливовица
Англиски: plum brandy Албански: raki kumbulle

слободар повеќе

мн. слободари
Вид збор: Именка, машки род
Оној што е поборник за слобода.
Англиски: freedom fighter

слободник повеќе

мн. слободници
Вид збор: Именка, машки род
Човек пуштен на слобода.
Англиски: convict on leave

слободништво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
состојба на слободник
Англиски: furlough

слободољубец повеќе

мн. слободољупци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се бори и ја брани слободата.
Англиски: freedom lover

слух повеќе

мн. слухови
Вид збор: Именка, машки род
(обично мн.) Вест за нешто; информација, податок чија веродостојност не е установена.
Англиски: rumor Албански: thashetheme
Примери:
Се носат слухови.

смевна повеќе

Вид збор: Именка, женски род
насмев
Англиски: smile

сметеник повеќе

мн. сметеници
Вид збор: Именка, машки род
сметен човек

сметиште повеќе

мн. сметишта
Вид збор: Именка, среден род
буниште, ѓубриште
Англиски: dump

смолчи повеќе

Види и: молчи (несв.)
смолчат
Вид збор: Глагол, свршен
Затрае, заќути, не каже нешто, не одговори.
Англиски: become silent
Примери:
Еднаш и тој да смолчи.

снизи повеќе

Види и: снижи (св.)
(се) снизат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) снижи

советски повеќе

советска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на совет.

современ повеќе

современи
Вид збор: Придавка
Што е од едно и исто време со некој друг.
Англиски: contemporary Албански: bashkëkohas

согласи повеќе

согласат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе во согласност.
Англиски: harmonize Албански: pajtoj, dakordoj

содржај повеќе

мн. содржаи
Вид збор: Именка, машки род
содржина
Англиски: content

сожалба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Чувство на жал, тага.
Англиски: compassion
Примери:
Ќе сетеше топлина некаде во градите, некаква прекорлива сожалба.

сознава повеќе

Види и: сознае (св.)
сознаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
узнава
Англиски: find out Албански: kuptoj, mësoj

сознавање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
узнавање
Англиски: finding out Албански: kuptim

сознае повеќе

сознам
Вид збор: Глагол, свршен
узнае
Англиски: find out Албански: kuptoj, mësoj
Примери:
Од кого сознал?

созрева повеќе

Види и: созрее (св.)
созреваат
Вид збор: Глагол, несвршен
узрева
Англиски: ripen
Примери:
Женските деца побрзо созреваат.

созревање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
узревање
Англиски: maturing
Примери:
Полово созревање.

сончан повеќе

Види и: сончев (прид.)
сончани
Вид збор: Придавка
сончев
Англиски: solar

сопостава повеќе

Види и: сопостави (св.)
(се) сопостават
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сопоставува

сопоставање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сопоставување

сопровод повеќе

Вид збор: Именка, машки род
придружба
Англиски: company

сопроводува повеќе

сопроводуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
придружува
Англиски: accompany

сопроводување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
придружување
Англиски: company

сопротива повеќе

Вид збор: Именка, женски род
противставување, отпор
Англиски: resistance

сопротиви повеќе

(се) сопротиват
Вид збор: Глагол, свршен
(се) спротиви, (се) противстави
Англиски: resist

сопружник повеќе

Види и: сопруг (м.)
мн. сопружници
Вид збор: Именка, машки род
сопруг
Англиски: spouse

сопствеништво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сопственост
Англиски: ownership

соработништво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
соработка
Англиски: cooperation Албански: bashkpunim

соразмер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
сразмер, сразмера
Англиски: relation

соразмерен повеќе

Види и: сразмерен (прид.)
соразмерна
Вид збор: Придавка
сразмерен

соратник повеќе

Види и: соборец (м.)
мн. соратници
Вид збор: Именка, машки род
соборец
Англиски: fellow combatant

соскине повеќе

Види и: сокине (св.)
(се) соскинат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) скине, (се) искине
Англиски: tear

соскрши повеќе

Види и: сокрши (св.)
(се) соскршат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) скрши, (се) искрши
Англиски: break

сослужи повеќе

Види и: ислужи (св.)
сослужат
Вид збор: Глагол, свршен
ислужи
Англиски: serve

сослуша повеќе

сослушаат
Вид збор: Глагол, свршен
ислуша
Англиски: hear Албански: ndëgjoj
Примери:
Не сакаше ни да го сослуша.

сослушува повеќе

Види и: сослуша (св.)
сослушуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
ислушува
Англиски: listen Албански: ndëgjoj

сослушување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ислушување
Англиски: listening Албански: dëgjim

сосрете повеќе

сосретат
Вид збор: Глагол, свршен
срете, сретне
Англиски: meet
Примери:
(нар. поез.) Нешто сум среќа сосрело.

составител повеќе

мн. составители
Вид збор: Именка, машки род
составувач

сотатковник повеќе

мн. сотатковнци
Вид збор: Именка, машки род
сонародник, соотечественик
Англиски: countryman

сотрудник повеќе

мн. сотрудници
Вид збор: Именка, машки род
соработник
Англиски: colleague

сотрудништво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
соработка, соработништво
Англиски: cooperation

соучесништво повеќе

Вид збор: Именка, среден род
соучество
Англиски: complicity

соучество повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
сочувство
Англиски: sympathy Албански: ngushëllim, dhimbje

соучествува повеќе

соучествуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
сочувствува
Англиски: sympathize Албански: ngushulloj

сочење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(по)кажување

сочи повеќе

сочат
Вид збор: Глагол, несвршен
(по)кажува
Англиски: show
Примери:
Тие пат ни сочат.

сочини повеќе

сочинат
Вид збор: Глагол, свршен
направи, образува
Англиски: form Албански: formoj
Примери:
сочини група
состави
Англиски: put together Албански: përpiloj
Примери:
сочини договор

сочинител повеќе

мн. сочинители
Вид збор: Именка, машки род
творец, составувач
Англиски: creator

сочинува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
сочини

сочинување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
сочинува
Англиски: creation

сочува повеќе

(се) сочуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) зачува, (се) запази
Англиски: save

спевува повеќе

Види и: спее (св.)
спевуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
спее

специфички повеќе

Види и: специфичен (прид.)
специфичкиот
Вид збор: Придавка
специфичен
Англиски: specific

според повеќе

Вид збор: Предлог
во споредба со, спроти
Англиски: in comparison
Примери:
Ти не си ништо според него.

справи повеќе

справат
Вид збор: Глагол, свршен
(се справи) Излезе на крај, совлада пречки, тешкотии.
Англиски: deal, manage Албански: ia dal

справува повеќе

Види и: справи (св.)
(се) справуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се справува) Излегува на крај.
Англиски: deal Албански: ia dal, tejkaloj

спраши повеќе

спрашат
Вид збор: Глагол, свршен
Посипе со прашина.
Англиски: dust Албански: pluhëroj

спрема повеќе

Вид збор: Предлог
спроти, околу
Англиски: against Албански: nga

спретува повеќе

Види и: спрета (св.)
спретуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
спрета

спрсне повеќе

спрснат
Вид збор: Глагол, свршен
испрска
Англиски: spray Албански: stërpik, spërkat

спружи повеќе

спружат
Вид збор: Глагол, свршен
подаде
Англиски: reach Албански: jap

сработи повеќе

сработат
Вид збор: Глагол, свршен
стори, направи
Англиски: make Албански: bëj, kryej
Примери:
(нар. поез.) А егиди, наша мило сестро! ал не знаеш што си сработила!

срамеж повеќе

Види и: срам (м.)
(едн.) срамежот
Вид збор: Именка, машки род
срам
Англиски: shame
Примери:
Тој нема срамеж.

срамежливец повеќе

Види и: срамежливко (м.)
мн. срамежливци
Вид збор: Именка, машки род
срамежливко

срамнува повеќе

Види и: срамни (св.)
срамнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се срамнува) се споредува
Англиски: compare Албански: krahasoj

срамнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
споредување
Англиски: comparation Албански: krahasim

срамотник повеќе

Види и: срамник (м.)
мн. срамотници
Вид збор: Именка, машки род
срамник

срдост повеќе

Види и: срдба (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
срдба
Англиски: anger

сребренее повеќе

Види и: сребрее (несв.)
(се) сребренеат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сребрее

сребреникиво повеќе

Вид збор: Прилог
сребреникав
Англиски: silvery

сребрест повеќе

Вид збор: Придавка
сребреникав
Англиски: silvery

среда повеќе

мн. среди
Вид збор: Именка, женски род
средина, среде
Англиски: middle Албански: në mes

среде повеќе

Вид збор: Прилог
насреде
Англиски: in the middle
Примери:
Застана точно среде.

среќка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
лоз
Англиски: ticket Албански: biletë lotarie

сроди повеќе

сродат
Вид збор: Глагол, свршен
Преку женидба направи некој да стане роднина некому.
Англиски: relate Албански: lidhen
(се сроди) Стане некому роднина преку женидба.
Англиски: become relative Албански: farefis

сродствен повеќе

Види и: сроден (прид.)
сродствена
Вид збор: Придавка
сроден
Англиски: related

срути повеќе

(се) срутат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) сруши
Англиски: demolish
Примери:
Ја срутија старата камена ограда.

срутува повеќе

Види и: срути (св.)
(се) срутуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) срушува

срча повеќе

мн. срчи
Вид збор: Именка, женски род
скокалче
Англиски: marble Албански: gazozë, xhamli

стаасист повеќе

Вид збор: Именка, машки род
стажант
Англиски: trainee

стадо повеќе

мн. стада
Вид збор: Именка, среден род
јато
Англиски: flock Албански: plimë, tufë

стакленица повеќе

мн. стакленици
Вид збор: Именка, женски род
стаклен сад, стаклено шише

стаклорезец повеќе

мн. стаклоресци
Вид збор: Именка, машки род
Инструмент за режење стакло.
Англиски: glass cutter

стан повеќе

мн. станови
Вид збор: Именка, машки род
седиште
Англиски: seat Албански: seli

столетје повеќе

мн. столетја
Вид збор: Именка, среден род
стогодишна слава
Англиски: centenary Албански: njëqindvjetor

столнина повеќе

мн. столнини
Вид збор: Именка, женски род
трон
Англиски: throne Албански: fron
Примери:
(разг.) Седнал на столнината.

сторува повеќе

Види и: стори (св.)
(се) сторуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стори

сторување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) сторува
Англиски: committing

суденик повеќе

мн. суденици
Вид збор: Именка, машки род
Тој на кој му се суди.

сузборува повеќе

(се) сузборуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се) договара
Англиски: negotiate

сузборување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) сузборува
Англиски: negotiation
а - г - д - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - х - ц - ч - ш