Спорт - категорија

хазена повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Женска игра со топка.
Англиски: handball

халф повеќе

мн. халфови
Вид збор: Именка, машки род
Помагач, играч во фудбалска, ракометна екипа што има за задача и да брани и да напаѓа.
Англиски: midfield player
Примери:
Халф-линија, помошен ред.

халф-линија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Линија што што го дели нападот од одбраната.
Примери:
Најдобрата македонска халф-линија на сите времиња.

хендикеп повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Во спортот - пречки, тешкотии што му се јавуваат на учесник.
Англиски: handicap Албански: paaftësi, hendikep
При коњски трки - додавање тегови на подобри коњи.
Англиски: handicap Албански: pengesë

хендс повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Во фудбалот и хокејот - недозволена игра со рака.
Англиски: hands

хиподром повеќе

мн. хиподроми
Вид збор: Именка, машки род
Место за коњски натпревари.
Англиски: hippodrome

хокеар повеќе

мн. хокеари
Вид збор: Именка, машки род
играч на хокеј
Англиски: hockey player

хокеист повеќе

Види и: хокеар (м.)
мн. хокеисти
Вид збор: Именка, машки род
Играч на хокеј.
Англиски: hockey player

хокеј повеќе

(едн.) хокејот
Вид збор: Именка, машки род
Игра во која топчето или плочичката со специјални стапови се втерува в гол.
Англиски: hockey
Примери:
Хокеј на мраз.

хокејски повеќе

Види и: хокеј (м.)
хокејска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на хокеј.
Примери:
Хокејски клуб.

хранарина повеќе

(едн.) хранарината
Вид збор: Именка, женски род
Средства што им се даваат на спортисти за засилување на храната.
Англиски: nutrition additive Албански: të ushqyerit shtues
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш