Сцена - категорија

галерија повеќе

мн. галерии
Вид збор: Именка, женски род
Дел од сала во театар издигнат од приземјето, наменет за публиката.
Англиски: gallery Албански: galeri

гардероба повеќе

мн. гардероби
Вид збор: Именка, женски род
Просторија во театар во која уметниците се преоблекуваат и се подготвуваат за настап.
Англиски: dressing room Албански: garderobë

глума повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Драмска уметност, актерска игра.
Англиски: acting Албански: aktrim

глумец повеќе

мн. глумци
Вид збор: Именка, машки род
Човек чиешто занимање е да игра, да глуми во театар, филм и сл.
Англиски: actor

глуми повеќе

глумат
Вид збор: Глагол, несвршен
Игра, претставува, доловува некаков лик во претстава, филм и сл.
Англиски: act

гостува повеќе

гостуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Настапува во друго место на спортски, музички и други манифестации.
Англиски: guest Албански: mysafir

грим повеќе

мн. гримови
Вид збор: Именка, машки род
Маска од козметички средства на лицето на актерот со цел да се добие саканиот изглед.
Англиски: make-up
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш