Сцена - категорија

пантомима повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Театарска претстава без зборови во која чувствата и мислите на лицата се искажуваат само со гестови и мимика.
Англиски: pantomime

пантомимен повеќе

пантомимниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на пантомима.
Англиски: pantomimic

пантомимичар повеќе

пантомимичари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што изведува пантомима.
Англиски: mime

партер повеќе

(едн.) партерот
Вид збор: Именка, машки род
Местата во театар положени во рамни редови во височина на сцената.
Англиски: orchestra Француски: parterre Албански: parter
публиката од партер
Англиски: orchestra Француски: parterre Албански: parter

пасторала повеќе

мн. пасторали
Вид збор: Именка, женски род
Театарско дело со пеење со теми од пастирскиот живот.
Англиски: pastoral Албански: pastorale, baritore

пиеса повеќе

мн. пиеси
Вид збор: Именка, женски род
Драмска или музичка творба.
Англиски: stage play Турски: piyes
Примери:
Која пиеса се дава вечерва во градскиот театар?

подиум повеќе

мн. подиуми
Вид збор: Именка, машки род
Издигнат дел од под, издигнато место во сала од кое се говори или се настапува во некаква сценска изведба.
Англиски: platform Албански: platformë

поднаслов повеќе

мн. поднаслови
Вид збор: Именка, машки род
Текст во филм под говорот на туѓи јазици.
Англиски: subtitle Албански: nëntitull

појава повеќе

мн. појави
Вид збор: Именка, женски род
Во театарска претстава дел од чин во кој не се менуваат актерите на сцената.
Англиски: appearance Албански: shfaqje, dukje, paraqitje

поставка повеќе

мн. поставки
Вид збор: Именка, женски род
Поставување на сцена, сценска обработка.
Англиски: staging Албански: vënie në skenë

постановка повеќе

мн. постановки
Вид збор: Именка, женски род
Организирање на сценска претстава.
Англиски: setting

праизведба повеќе

мн. праизведби
Вид збор: Именка, женски род
Прво изведување на некое уметничко дело.
Англиски: premiere

првенец повеќе

мн. првенци
Вид збор: Именка, машки род
Актер што толкува главни улоги во сценски претстави (театар, балет).
Англиски: leading actor Албански: aktor kryesor

предгрупа повеќе

мн. прегрупи
Вид збор: Именка, женски род
Група којашто настапува пред главните ѕвезди на естрадата.
Англиски: supporting act

предигра повеќе

мн. предигри
Вид збор: Именка, женски род
Воведен дел во сценско уметничко дело.
Англиски: prelude Албански: paralojë, prelud

претпремиера повеќе

мн. претпремиери
Вид збор: Именка, женски род
Прикажување на претстава пред премиерата, обично за одбран круг луѓе.
Англиски: dress rehearsal

прикажувач повеќе

мн. прикажувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што умее нешто да прикаже, да претстави нешто.
Англиски: actor Албански: aktor

примабалерина повеќе

мн. примабалерини
Вид збор: Именка, женски род
Прва, најдобра балерина во балетски состав.
Англиски: prima ballerina

примадона повеќе

мн. примадони
Вид збор: Именка, женски род
Најдобра певица што ги пее главните улоги во оперски ансамбл; актерка што ги глуми главните улоги.
Англиски: prima donna Албански: primadonë

продукција повеќе

мн. продукции
Вид збор: Именка, женски род
Изведување на претстава, коцерт и сл.
Англиски: production Албански: paraqitje, vënie në skenë
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш