Сцена - категорија

радиодрама повеќе

мн. радиодрами
Вид збор: Именка, женски род
Драма што се изведува по радио.
Англиски: radio play

рампа повеќе

мн. рампи
Вид збор: Именка, женски род
Преден дел на сцена.
Англиски: frontstage Албански: platformë

режија повеќе

режијата
Вид збор: Именка, женски род
Дејноста на режисер.
Англиски: directing Француски: régie Албански: regji, udhëheqje
Примери:
Режијата на филмот му беше доверена нему.
Раководство на поставувањето на сцена на некоја драма, опера или филм.
Англиски: director Албански: regji

режира повеќе

режираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши режија на некоја драма, опера, филм и сл.
Англиски: direct Француски: régir Албански: bëj regji

режирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
режира
Англиски: directing

режисер повеќе

мн. режисери
Вид збор: Именка, машки род
Уметнички раководител на поставувањето на сцена на некое уметничко дело.
Англиски: director Албански: regjisor

режисерка повеќе

Види и: режисер (м.)
мн. режисерки
Вид збор: Именка, женски род
За жена режисер.
Англиски: director

режисерски повеќе

режисерска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на режисер.
Примери:
Режисерски талент.

режисерство повеќе

режисерството
Вид збор: Именка, среден род
Дејноста на режисер.

репертоар повеќе

мн. репертоари
Вид збор: Именка, машки род
Сите драмски, музички, сценски дела што се изведуваат во определена сезона во еден театар.
Англиски: repertoire Албански: repertuar
Круг на улоги што ги игра некој артист или сите музички, литерарни дела што ги изведува некој пејач, музичар, рецитатор и сл.
Англиски: repertoire Албански: repertuar

репертоарен повеќе

Види и: репертоарски (прид.)
репертоарни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на репертоар.

репертоарски повеќе

Види и: репертоар (м.)
репертоарска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на репертоар.
Примери:
Репертоарска политика.

репетиција повеќе

мн. репетиции
Вид збор: Именка, женски род
Разучување или пробно изведување на драмско или музичко дело.
Англиски: repetition

репетиционен повеќе

репетициони
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на репетиција; кој служи за репетиција.
Примери:
Репетициона сала.

реплика повеќе

мн. реплики
Вид збор: Именка, женски род
Во театарот - зборови на едно лице по кои зборува друго лице.
Англиски: reply Албански: përgjigj

репродуцент повеќе

мн. репродуценти
Вид збор: Именка, машки род
имитатор
Англиски: imitator Албански: imitator

рецитативен повеќе

рецитативни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на рецитати.
Примери:
Рецитативна изведба.

ролја повеќе

мн. ролји
Вид збор: Именка, женски род
Драмски лик што се исполнува од артист на сцена, филм и сл.
Англиски: role Албански: rol
Текстот на одделен артист.
Англиски: role Албански: rol
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш