Технологија - категорија

цевковод повеќе

мн. цевководи
Вид збор: Именка, машки род
Мрежа од цевки што служи за транспорт на течности или гасови.
Англиски: pipeline
Примери:
Обезбедување одобрение за градба на цевководот.

централа повеќе

мн. централи
Вид збор: Именка, женски род
електрична централа
Англиски: power plant Албански: central elektrik

церада повеќе

мн. церади
Вид збор: Именка, женски род
Навлака на коли заради заштита од лошо време.
Англиски: tarpaulin Албански: mbulesë

цилиндар повеќе

мн. цилиндри
Вид збор: Именка, машки род
Дел од машина или мотор.
Англиски: cylinder Албански: cilindër
Примери:
Парен цилиндар.

цол повеќе

мн. цолови
Вид збор: Именка, машки род
Англиска мерка за должина (2,6 см).
Англиски: inch Германски: Zoll
Примери:
Должината е наведена во цолови.

црта повеќе

цртаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Приготвува цртеж на нешто.
Англиски: draw Албански: vizatoj
Примери:
Го црташе планот на Скопје.
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш