Транспорт - категорија

двојанка повеќе

мн. двојанки
Вид збор: Именка, женски род
двоколка
Англиски: two-wheeler Албански: qerre me dy rrota

двокатен повеќе

двокатни
Вид збор: Придавка
Што има два ката (за возила).
Англиски: double-decker

двоколка повеќе

мн. двоколки
Вид збор: Именка, женски род
Запрежна кола, кочија на две колца, на две тркала.

двокрилец повеќе

мн. двокрилци
Вид збор: Именка, машки род
двокрилен авион
Англиски: biplane

двосед повеќе

мн. двоседи
Вид збор: Именка, машки род
Возило со две седишта.
Англиски: two-seater Албански: makinë dyvendëshe

делница повеќе

мн. делници
Вид збор: Именка, женски род
Растојание меѓу две точки на пат, автопат и сл.
Англиски: section Албански: seksion

директен повеќе

директни
Вид збор: Придавка
За превозно средство - што врши превоз без застанување на попатни станици.
Англиски: direct Албански: direkt

док повеќе

мн. докови
Вид збор: Именка, машки род
Пристаништен базен во кој се сместува брод за растоварање стока, за чистење, пристигнување или за вршење поправка на бродовите.
Англиски: dock, wharf

докер повеќе

мн. докери
Вид збор: Именка, машки род
Лице што работи на док, на пристаниште.
Англиски: docker

доплови повеќе

Види и: плови (несв.)
допловат
Вид збор: Глагол, свршен
Стигне некаде со пловење.
Англиски: ship

дотур повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
испорака, додавање
Англиски: delivery
а - б - в - г - д - е - ж - з - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш