Транспорт - категорија

еднонасочен повеќе

еднонасочниот
Вид збор: Придавка
Што има само една насока.
Англиски: one-way

ескалатор повеќе

мн. ескалатори
Вид збор: Именка, машки род
Подвижна лента на скалила што се движи автоматски и служи за превоз на луѓе меѓу катовите.
Англиски: escalator
а - б - в - г - д - е - ж - з - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш