Транспорт - категорија

железница повеќе

мн. железници
Вид збор: Именка, женски род
Сообраќајно средство за превоз на стока и патници со единствен заеднички пат, пруга, шини и сите постројки на пругата; железнички возни средства и техничко-комерцијална организација што ги организира и регулира сите дејности во врска со тоа.
Англиски: railway Албански: hekurudhë
воз
Англиски: train Албански: tren
железничка линија
Англиски: railroad Албански: linjë hekurudhore

железничар повеќе

мн. железничари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што работи во железница.
Англиски: railroadman

железнички повеќе

Види и: железница (ж.)
железнички
Вид збор: Придавка
Што се однесува на железница.
Англиски: railroad

жичарница повеќе

Види и: жичница (ж.)
мн. жичарници
Вид збор: Именка, женски род
жичница
Англиски: cable car

жичница повеќе

мн. жичници
Вид збор: Именка, женски род
Превозно средство со кабини или со отворени седишта што се влечат со жица.
Англиски: cable car
а - б - в - г - д - е - ж - з - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш