Транспорт - категорија

магистрала повеќе

мн. магистрали
Вид збор: Именка, женски род
Главна сообраќајна линија.
Англиски: magistral

машина повеќе

мн. машини
Вид збор: Именка, женски род
Општо име за разни видови транспортни средства (локомотива, авион, автомобил).
Англиски: machine Албански: makinë

мерцедес повеќе

мн. мерцедеси
Вид збор: Именка, машки род
автомобил од марката Мерцедес
Англиски: Mercedes

метро повеќе

мн. метра
Вид збор: Именка, среден род
подземна градска железница
Англиски: subway Француски: métro Албански: metro

минибус повеќе

мн. минибуси
Вид збор: Именка, машки род
Мал автобус за превоз на патници.
Англиски: van

мопед повеќе

мн. мопеди
Вид збор: Именка, машки род
Вид лесен мотоцикл.
Англиски: moped

мостарина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Надоместок што се плаќал за преминување преку мост.
Англиски: bridge toll

моторизација повеќе

(едн.) моторизацијата
Вид збор: Именка, женски род
Сите моторни возила што ги има една воена единица, работна организација, установа итн.
Англиски: motorization Албански: motorizim
а - б - в - г - д - е - ж - з - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш