Транспорт - категорија

навигира повеќе

навигираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Управува со брод или со летало.
Англиски: navigate

нафташ повеќе

мн. нафташи
Вид збор: Именка, машки род
Моторно возило што користи како гориво нафта.
Англиски: diesel vehicle

носач повеќе

мн. носачи
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што носи (брод).
Англиски: carrier Албански: bartës, mbajtës

носивост повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Најголема тежина на товарот што смее да го носи некое превозно средство или со која смее да се оптовари некоја градежна конструкција; максимално оптоварување.
Англиски: load capacity Албански: ngarkesë, mbartësi
а - б - в - г - д - е - ж - з - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш