Транспорт - категорија

раздрум повеќе

Вид збор: Именка, машки род
раскрсница, распаќе
Англиски: junction

раскрсница повеќе

мн. раскрсници
Вид збор: Именка, женски род
Место каде што се пресечуваат неколку улици, патишта.
Англиски: intersection, crossroad Албански: udhëkryq

растовар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Растоварување на нешто, на стоки.
Англиски: unloading

рејс повеќе

Види и: автобус (м.)
рејсот
Вид збор: Именка, машки род
Автобус за редовен сообраќај помеѓу две места.
Англиски: bus

релација повеќе

мн. релации
Вид збор: Именка, женски род
Просторно или временско растојание меѓу две места или две временски точки.
Англиски: route Албански: relacion, linjë

реморкер повеќе

мн. реморкери
Вид збор: Именка, машки род
Брод за влечење, влекач.
Англиски: tug

ретур повеќе

Вид збор: Именка, машки род
враќање назад
Англиски: return
Примери:
ретур-билет (повратна карта)

речен повеќе

речни
Вид збор: Придавка
Кој е сврзан со пловење по река, со работа на река.
Англиски: river Албански: lumi
а - б - в - г - д - е - ж - з - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш