Туризам - категорија

лапидариум повеќе

мн. лапидариуми
Вид збор: Именка, машки род
Збирка камени споменици со историска или уметничка вредноcт.
Англиски: lapidarium

летниковец повеќе

мн. летниковци
Вид збор: Именка, машки род
куќа за летување
Англиски: vacation home

летувалиште повеќе

мн. летувалишта
Вид збор: Именка, среден род
Објект во кој се летува.
Англиски: vacation resort

летување повеќе

мн. летувања
Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) летува
Англиски: vacation Албански: verime
Летен одмор, патување во лето заради одмор.
Англиски: holiday Албански: pushim veror

листа повеќе

мн. листи
Вид збор: Именка, женски род
Список на јадења и пијалаци.
Англиски: menu Албански: meny

ловостој повеќе

(едн.) ловостојот
Вид збор: Именка, машки род
Сезона кога е забранет лов и риболов.
Англиски: close season

ловство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Целокупната дејност поврзана со лов, како стопанска гранка и како спортско-туристичка активност.
Англиски: hunting
а - б - в - г - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ч - ш