Туризам - категорија

сафари повеќе

мн. сафарија
Вид збор: Именка, среден род
Авантуристичко патување низ африкански земји.
Англиски: safari Албански: safari

сместување повеќе

Види и: сместува (несв.)
сместувањето
Вид збор: Именка, среден род
(се) сместува
Англиски: accommodation

собар повеќе

мн. собари
Вид збор: Именка, машки род
собарка
Албански: shërbyese

собарица повеќе

мн. собарици
Вид збор: Именка, женски род
Жена што се грижи за уредување на собите во хотел, одморалиште и сл.
Англиски: chambermaid

собарка повеќе

мн. собарки
Вид збор: Именка, женски род
Жена што се грижи за уредувањето на собите во хотел, одморалиште и сл.
Англиски: chambermaid Албански: shërbyese hoteli
Примери:
млади собарки

сонча повеќе

сончаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Изложи на сонце некого или некој дел од телото.
Англиски: sun Албански: rrezit
Примери:
Го сончаше по малу детето.
(се сонча) Изложи телото на сонце.
Англиски: bask Албански: rrezitem
Примери:
Цел ден се сонча на плажа.

сончање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) сонча
Англиски: sunbathe
Примери:
Потребно му е сончање.

сопатник повеќе

мн. сопатници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што патува, оди со некого.
Англиски: fellow passenger Албански: bashkëudhëtar

сопатничка повеќе

Види и: сопатник (м.)
мн. сопатнички
Вид збор: Именка, женски род
Жена сопатник
Англиски: fellow passenger
а - б - в - г - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ч - ш