Уметност - категорија

дадаизам повеќе

(едн.) дадаизмот
Вид збор: Именка, машки род
Модернистички правец во уметноста во дваесеттите години на 20-тиот век.
Англиски: dadaism Албански: dadaizëm

дадаист повеќе

Види и: дадаизам (м.)
мн. дадаисти
Вид збор: Именка, машки род
следбеник на дадаизмот
Англиски: dadaist

декаденција повеќе

мн. декаденции
Вид збор: Именка, женски род
Разни правци во уметноста и книжевноста во периодот по романтизмот што се стремеле кон краен индивидуализам и естетизам.
Англиски: decadence Албански: dekadencë
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц