Уметност - категорија

ларпурлартизам повеќе

(едн.) ларпурлартизмот
Вид збор: Именка, машки род
Сфаќање дека уметноста треба да постои само заради уметноста и не смее да биде средство или цел на нешто друго.
Француски: L'art pour l'art Албански: larpurlartizëm

литература повеќе

мн. литератури
Вид збор: Именка, женски род
Уметничко јазично творештво на еден народ, една епоха, на целото човештво.
Англиски: literature Албански: letërsia
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц