Уметност - категорија

фактура повеќе

мн. фактури
Вид збор: Именка, женски род
Начин на техниката во уметничко дело; во поезијата - особеностите на градењето на стихот.
Албански: invois

форма повеќе

мн. форми
Вид збор: Именка, женски род
Во уметноста - надворешната страна на уметничкото дело.
Англиски: genre Албански: xhanrë

формализам повеќе

(едн.) формализмот
Вид збор: Именка, машки род
Правец во уметноста и во некои науки што и дава значење само на формата.
Англиски: formalism Албански: formalizëm

формалист повеќе

Види и: формализам (м.)
мн. формалисти
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на формализмот.
Англиски: formalist Албански: formalist

формалистички повеќе

формалистичка
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на формализам.
Англиски: formalistic Албански: formaliste
Примери:
формалистичка уметност.

футурист повеќе

мн. футуристи
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник на футуризмот.
Англиски: futurist Албански: futurist

футуристка повеќе

Види и: футурист (м.)
мн. футуристки
Вид збор: Именка, женски род
За жена футурист.
Англиски: futurist Албански: futuriste
а - б - в - г - д - е - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц