Физика - категорија

вакуум повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
празен, безвоздушен простор
Англиски: vacuum Албански: vakum

ват повеќе

мн. вати
Вид збор: Именка, машки род
Во физиката - единица за мерење електрична или механичка моќност.
Англиски: watt Албански: vat

величина повеќе

мн. величини
Вид збор: Именка, женски род
Општо име за количествен однос меѓу математички или физички објекти (должина, маса, време).
Англиски: dimension Албански: dimension

ветар повеќе

Види и: ветер (м.)
ветрот
Вид збор: Именка, машки род
Струење на воздухот во атмосферата предизвикано од разликата во температурата на воздушните слоеви или од разликата во притисокот.
Англиски: wind Српски: ветар Албански: erë Бугарски: вятьр Грчки: άνεμος

ветер повеќе

Види и: ветар (м.)
мн. ветрови
Вид збор: Именка, машки род
Атмосферско струење на воздухот.
Англиски: wind Албански: erë

ветромер повеќе

мн. ветромери
Вид збор: Именка, машки род
Инструмент за мерење на брзината на ветрот.
Англиски: wind gauge Албански: erëmatës

вибрација повеќе

мн. вибрации
Вид збор: Именка, женски род
Осцилаторно движење со голема честота.
Англиски: vibration Албански: vibracion, dridhje

високонапонски повеќе

високонапонскиот
Вид збор: Придавка
Што има висок напон.
Англиски: high voltage

високофреквентен повеќе

високофреквентниот
Вид збор: Придавка
Што е со висока фреквенција.
Англиски: high frequency Албански: frekeuncë të lartë

влага повеќе

(едн.) влагата
Вид збор: Именка, женски род
Мали количества вода во нешто, влажност.
Англиски: humidity Албански: lagështi

волт повеќе

мн. волти
Вид збор: Именка, машки род
Единица за мерење електричен напон.
Англиски: volt Албански: volt

волтажа повеќе

Види и: волт (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
напон
Англиски: voltage

волтметар повеќе

мн. волтметри
Вид збор: Именка, машки род
Инструмент за мерење на електричниот напон.
Англиски: voltmeter Албански: voltmetër

волумен повеќе

мн. волумени
Вид збор: Именка, машки род
Просторот што го зафаќа некое тело.
Англиски: volume Албански: vëllim

време повеќе

мн. времиња
Вид збор: Именка, среден род
(само едн.) Една од двете (покрај просторот) основни форми на постоење на материјата.
Англиски: time Албански: kohë
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ