Физика - категорија

двополов повеќе

двополовиот
Вид збор: Придавка
Што има два електрични или магнетни пола.
Англиски: bipolar Албански: dypolësh

девијација повеќе

мн. девијации
Вид збор: Именка, женски род
Поместување на некое тело од правецот на движење под влијание на нешто.
Англиски: deviation Албански: devijim

декаграм повеќе

мн. декаграми
Вид збор: Именка, машки род
Мера што означува тежина од десет грама.
Англиски: dekagram Албански: dekagram

деклинација повеќе

мн. деклинации
Вид збор: Именка, женски род
Отстапување на магнетната игла од меридијанот.
Англиски: declination Албански: deklinacion

декомпресија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Намалување на воздушниот притисок.
Англиски: decompression

ден повеќе

мн. денови
Вид збор: Именка, машки род
Деноноќие (ден и ноќ заедно), период од дваесет и четири часа.
Англиски: day Албански: ditë

депресија повеќе

мн. депресии
Вид збор: Именка, женски род
Област со низок атмосферски притисок.
Англиски: depression Албански: depresion

децибел повеќе

мн. децибели
Вид збор: Именка, машки род
Десетти дел од белот, единица за мерење на јачината на звукот.
Англиски: decibel Албански: decibel

дијафрагма повеќе

мн. дијафрагми
Вид збор: Именка, женски род
Плоча со отвор што го ограничува снопот зраци што минува низ оптичкиот систем.
Англиски: diaphragm Албански: diafragmë

динамика повеќе

(едн.) динамиката
Вид збор: Именка, женски род
Дел од механиката што ги проучува законите на движењето на телата во зависност од силите што дејствуваат на нив.
Англиски: dynamics Албански: dinamikë

дифузија повеќе

мн. дифузии
Вид збор: Именка, женски род
Навлегување на еден гас во друг или на една течност во друга, спонтано меѓусебно мешање.
Англиски: diffusion Албански: difuzion

дождомер повеќе

мн. дождомери
Вид збор: Именка, машки род
Инструмент за мерење на количество паднат дожд.
Англиски: pluviograph Албански: shimatës, rreshjematës

должина повеќе

мн. должини
Вид збор: Именка, женски род
Простирање, протегање на нешто од едниот до другиот спротивен крај, обично во хоризонтален правец.
Англиски: length Албански: gjatësi
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ