Хипокористика - категорија

капче повеќе

мн. капчиња
Вид збор: Именка, среден род
капа
Англиски: cap Албански: kapelë e vogël

катче повеќе

мн. катчиња
Вид збор: Именка, среден род
кат
Англиски: angle Албански: kënd

кафенце повеќе

Види и: кафе (ср.)
мн. кафенца
Вид збор: Именка, среден род
кафе
Англиски: coffee Албански: kafe

килце повеќе

Види и: кило (ср.)
мн. килца
Вид збор: Именка, среден род
кило
Англиски: kilo

количе повеќе

мн. количиња
Вид збор: Именка, среден род
кола
Англиски: car Албански: makinë, veturë

кошаре повеќе

Види и: кошар (м.)
мн. кошариња
Вид збор: Именка, среден род
кошара
Албански: koshare

кошулка повеќе

мн. кошулки
Вид збор: Именка, женски род
кошула
Англиски: shirt Албански: këmishë

крапче повеќе

Види и: крап (м.)
мн. крапчиња
Вид збор: Именка, среден род
крап
Англиски: carp

кротичок повеќе

Види и: кроток (прид.)
кротичкиот
Вид збор: Придавка
кроток
Англиски: meek

кукла повеќе

мн. кукли
Вид збор: Именка, женски род
Назив за обраќање.
Англиски: doll Албански: kukllo

кутале повеќе

Види и: куче (ср.)
мн. куталиња
Вид збор: Именка, среден род
куче
Англиски: dog

кутре повеќе

Види и: куче (ср.)
мн. кутриња
Вид збор: Именка, среден род
куче
Англиски: dog
б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - х - ч