Хипокористика - категорија

огинче повеќе

Види и: оган (м.)
мн. огинчиња
Вид збор: Именка, среден род
мал оган
Англиски: fire

оривче повеќе

Види и: ориз (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
ориз
Англиски: rice Албански: oriz i vogël

орисче повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
ориз
Англиски: rice

орле повеќе

Види и: орел (м.)
мн. орлиња
Вид збор: Именка, среден род
орел
Англиски: eagle

орленце повеќе

Види и: орел (м.)
мн. орленца
Вид збор: Именка, среден род
орел
Англиски: eagle

остринка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
острина
Англиски: top Албански: majë

остричок повеќе

остричкиот
Вид збор: Придавка
остар
Англиски: sharp

оченце повеќе

Види и: око (ср.)
мн. оченца
Вид збор: Именка, среден род
око
Англиски: eye
б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - х - ч