Хипокористика - категорија

чиче повеќе

Види и: чичо (м.)
мн. чичевци
Вид збор: Именка, среден род
(само едн.) Чичо, чичко (се употребува обично како вокатив при обраќање на стрико).
Англиски: uncle Албански: xhaxha

човечец повеќе

Види и: човек (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
(обично снисходливо) јаден, клет, ништожен човек
Примери:
кутриот човечец!

чоиче повеќе

Види и: чоја (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
чоја
Англиски: felt

чорбаџиче повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
чорбаџија

чорбица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
чорба
Англиски: soup Албански: çorbëz

чучи повеќе

чучат
Вид збор: Глагол, несвршен
Седи - нагалено, обично во детскиот говор.
Англиски: seat Албански: pupçik
б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - х - ч