Црковен термин - категорија

раб повеќе

мн. рабови
Вид збор: Именка, машки род
Човек предан на бога, слуга божји.
Англиски: servant Албански: shërbyes

развладичи повеќе

развладичат
Вид збор: Глагол, свршен
Го лиши од чин на владика.
Примери:
Го развладичиле стариот владика.

ракополага повеќе

Види и: ракоположи (св.)
ракополагаат
Вид збор: Глагол, несвршен
ракоположи

ракополагање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ракополага
Англиски: inauguration

ракоположи повеќе

ракоположат
Вид збор: Глагол, свршен
Посвети некого во духовен чин, направи да влезе во некаков црковен ред.
Англиски: inaugurate

рамнител повеќе

мн. рамнители
Вид збор: Именка, машки род
Во христијанската религија, тој што исправувауправува, дотерува, што израмнува, регулира нешто.

рамноапостол повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Како епитет на некои светци - рамен, еднаков со апостолите.
Примери:
Рамноапостолите Кирил и Методиј.

рамноапостолски повеќе

рамноапостолска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на рамноапостол.

раса повеќе

мн. раси
Вид збор: Именка, женски род
Горна облека на православни духовници.
Англиски: cassock Албански: veladon
Примери:
(разг.) Фрли раса - се распопи, раскалуѓери.

расиште повеќе

мн. расишта
Вид збор: Именка, среден род
Горна облека на православни духовници.

раскалуѓер повеќе

мн. раскалуѓери
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се раскалуѓерил или го раскалуѓерил некој.

раскалуѓери повеќе

раскалуѓерат
Вид збор: Глагол, свршен
Лиши некого од калуѓерски чин.
Албански: çmurgon
Примери:
Го раскалуѓериле човекот.
(се раскалуѓери) Излезе од калуѓерскиот ред.
Албански: çmurgon, del nga rradhët e murgut
Примери:
Набргу потоа се раскалуѓери.

раскалуѓерува повеќе

(се) раскалуѓеруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раскалуѓери

раскалуѓерување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) раскалуѓерува

раскауѓери повеќе

Види и: раскалуѓери (св.)
(се) раскауѓерат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) раскалуѓери

раскол повеќе

расколот
Вид збор: Именка, машки род
Верување што е против официјалната црква.
Англиски: schism Албански: përçarje

расо повеќе

Види и: раса (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
раса
Англиски: race

распети повеќе

Вид збор: Придавка
Само во составот Распети петок.

распетие повеќе

мн. распетија
Вид збор: Именка, среден род
Крст со слика на распнатиот Христа.
Англиски: crucifix Албански: kryqëzatë
Распинање, ставање на крст.
Англиски: crucifixion Албански: kryqëzim

распоп повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Свештеник лишен од чин, кој ја фрлил мантијата.

распопи повеќе

распопат
Вид збор: Глагол, свршен
Лиши од свештенички чин.
Албански: çpriftëroj
Примери:
Му се заканиле дека ќе го распопат.
(се распопи) Се откаже од попство.
Албански: tëthiqet nga priftëria
Примери:
како што се запопил, така ќе се распопи.

распопува повеќе

Види и: распопи (св.)
(се) распопуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) распопи

распопување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) распопува

редов повеќе

редова
Вид збор: Придавка
Само во составот редова недела (неделата пред зимска задушница).

редова повеќе

редовата
Вид збор: Придавка
Во составот „редова недела“ - неделата пред зимската задушница.

реформација повеќе

(едн.) реформацијата
Вид збор: Именка, женски род
Религиозно и социјално-политичко движење против католичката црква во Западна Европа во 16 век.
Англиски: reformation Германски: Reformation

риза повеќе

мн. ризи
Вид збор: Именка, женски род
свештеничка облека
Англиски: cassock Албански: rasë, veladon, mantil

ризница повеќе

мн. ризници
Вид збор: Именка, женски род
Просторија во цркви за чување на одежди и други скапоцености.
Албански: thesar

рипида повеќе

мн. рипиди
Вид збор: Именка, женски род
Тркалезна икона прицврстена на подолг стап, со слика на серафим што ја носат ѓачињата при црковни свечености, осветување цркви и литии.
Англиски: ripido

рождество повеќе

мн. рождества
Вид збор: Именка, среден род
раѓање
Англиски: birth

Руса среда повеќе

Вид збор: Сложенка
Средната, четвртата среда меѓу Велигден и Дуовден.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч