Црковен термин - категорија

језуит повеќе

Види и: езуит (м.)
мн. језуити
Вид збор: Именка, машки род
езуит
Англиски: Jesuit

јереј повеќе

мн. јереи
Вид збор: Именка, машки род
Свештеник во православната црква.

јероѓакон повеќе

мн. јероѓакони
Вид збор: Именка, машки род
Посветен ѓакон, калуѓер-ѓакон во православната црква.

јеромонах повеќе

мн. јеромонаси
Вид збор: Именка, машки род
Свештеник-калуѓер во православната црква, калуѓер што може да ги врши сите свештенички активности како световниот свештеник.
Англиски: monk

јеромонаштво повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Дејност на јеромонах.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч