куникула

мн. куникули
Вид збор: Именка, женски род
Bид питом зајак, се одгледува поради месото, крзното и влакното.
Латински: Cunіculus Англиски: rabbit
Употреба: Зоологија
Примери:
Фармите за куникули, иако не се многу акумулативни, можат да претставуваат значаен извор на приходи за одгледувачот.