колибри

мн. колибрија
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 15670
Многу мала шарена птица со долг клун, со акробатски лет околу цветовите со чиј полен се храни, распространета во Средна и Јужна Америка, најмала од cите птици.
Латински: Trochilidae Англиски: hummingbird
Употреба: Зоологија
Примери:
Во куќата имаше кафез со тропско колибри.