апстинира св. и несв.

апстинира (св. и несв.)

Експертите биле многу јасни кога констатирале дека ако го прифатат предлогот на Рендел, тие не би можеле да се сигурни дали „поткупените Македонци би апстинирале да не работат против југословенските и грчките власти, кои се нивни природни непријатели, и дали би работеле против Германците".
„Македонија низ нишанот на САД и Британија“ од Тодор Чепреганов (2012)
А маж од неговиот калибар сигурно сексуално не апстинирал толку долг временски период, колку што беа разделени.
„Последната алка“ од Стојан Арсиќ (2013)
А ти, глупав, апстинираш ‘ко евнух... во целибат со години.
„И ѓаволот чита пРада“ од Рада Петрушева (2013)