ас (м.)

Во играта ти имаше четири аса.
„Две Марии“ од Славко Јаневски (1956)
„ Се сеќаваш ли дека на едно место во твојот дневник напиша“, рече тој, „ дека не е важно дали ј ас сум пријател или непријател, затоа што сум барем човек кој те разбира и со кој може да се разговара ?
„1984“ од Џорџ Орвел (1998)
Со четири аса, сигурно ќе беше победник.
„Тврдина од пепел“ од Луан Старова (2002)
Не му беше срам на сред игра да се издели од децата ако ја заушеше негде во дворот невдоапно да ѝ скокне на половината, да ја счепчи со нозете, со едната рака да ѝ ја раскопча блузата ас со другата да ѝ ја извлече едната цицка голема како фуска и веднаш да почне да смука.
„Црна билка“ од Ташко Георгиевски (2006)
Сите се клештеа; вклучително и докторот кој им се придружи, како кец на десетка, иако беше кец ас.
„Синовски татковци“ од Димитар Солев (2006)
Ако среќата само тебе ти служи, jас ќе бидам твојата слугинка.
„Од дното на душата“ од Александра Велинова (2012)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи