втрча св.

втрча (св.)

Секогаш има возови што пристигнуваат и заминуваат, но во Играта во која втрча почна да насетува некои таинствени, неумоливи законитости.
„Пловидба кон југ“ од Александар Прокопиев (1987)
Во тој момент втрча Бакстер со весник во раката, целиот возбуден.
„МАРГИНА бр. 1“ (1994)
Во тој миг Минк втрча во кујната за да испие една чаша вода.
„Лек против меланхолија“ од Реј Бредбери (1994)
Следното утро Тате втрча дома со цел куп билети во рацете.
„Лек против меланхолија“ од Реј Бредбери (1994)
Минк, сета испотена и валкана втрча в куќи.
„Лек против меланхолија“ од Реј Бредбери (1994)
Луѓето втрчуваа во портите како зајаци.
„1984“ од Џорџ Орвел (1998)
А ако набасаш на некоја намќорка допраша другиот Е ако е некоја смуртена лоша ќе ти биди болеста И уште ако не ја знаеш жената што ќе ти втрча со сонот Некоја нова и непозната болест ќе те довстасала Така велеше првиот толкувач на соновите
„Сонот на коалата“ од Ристо Лазаров (2009)
Но тој не втрча веднаш во нивниот стан туку долу кај пумпата долго си го плискаше лицето.
„Желките од рајската градина“ од Србо Ивановски (2010)
И токму тогаш кога се чинеше дека непопустливоста кај Стојна надвладеала, таа му се искубе од рацете, втрча во полумрачната соба зад тремот, и речиси во истиот момент се покажа на прозорецот сосема подготвена, а веднаш потоа почнаа да го изведуваат она за што толку долго се канеа.
„Желките од рајската градина“ од Србо Ивановски (2010)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК