дара ж.
дари св.

дара (ж.)

(Соба. Дара, станата веќе од кревет, ја пали ламбата. Надвор се слуша пукање).
„Гладна кокошка просо сонуе“ од Блаже Конески (1945)
Така му беше дарата, оти убав ми беше.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Токму заради тоа сакав онолку колку што можам да те наведам како полесно да го совладаш лавиринтот и достигнеш до проѕирката и полесно да ги пронајдеш твоите два подградни дара.
„Последната алка“ од Стојан Арсиќ (2013)