касичка ж.

касичка (ж.)

Сите пари што ќе му ги дадат си ги собира во метална касичка.
„Билјана“ од Глигор Поповски (1972)
На роденден или било кога, штом некој пари ѝ дава, Мира благодари топло и парите в касичка ги става.
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
Новоизбраниот претседател изведуваше необична пантомима: во празната детска касичка стави пари.
„МАРГИНА бр. 6-7“ (1994)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК